2011. szeptember 20., kedd

lányszoba az oviban (1)

Minden évben közös gondolkodás van az óvónénik abszolút vezetésével, mit és hogyan kellene, lehetne a következő évben jobbítani, változtatni az oviban. Idén végre az öltöző beköltözhetett egy eddig feleslegesen (a hivatal szabályainak) fenntartott helységbe, így felszabadult egy nagyon klassz kis napos, ablakos tér, ami a megálmodók szerint nem is lehetett más, mint a lányok új kuckója.

Hát nosza! Augusztus utolsó másfél hetében e körül jártak az én gondolataim, mi több a tevőleges hétköznapok is. Első lépésben kézen-közön szert tettünk 4 éjjeliszekrényféleségre. Állapotuk és stílusuk tökéletes összevisszaságot mutatott. Csetreszeltünk még egy másik mamival a helyi lomiban, ami az egyik ovisunk nagymamájáé, minden a kapcsolatokon múlik kérem szépen!;) Meghallgattuk Viki elképzeléseit, ötletbörzét tartottunk hárman, ott helyben és nekirugaszkodtunk.


Én már előkészítve, azaz lecsiszolva kaptam meg a szekrénykéket. Ilyesformán sikerült életet lehelnem beléjük:


Ezek még az otthoni munkaplaccon (tornácon) készült fotók. Sajnos menet közben nem volt türelmem a folyamatot fotó masinával dokumentálni, így nézzétek el nekem, ha főleg csak a végeredményt tudom megosztani veletek. Azért igyekszem írni, hogyan készültek.

Először is a csiszolt felületet, por alapú fa páccal (dió) lekentem. Száradás után (néhány óra), már lehetett rámenni az olajfestékkel (fehér/türkiz). Egy rétegben vittem fel, mert miután ez is majdnem teljesen megszáradt (másfél nap a nagy melegben), akkor imitt-amott, csiszolópapírral visszacsiszoltam. Így alakult ki az antik hatású felület.


Hét-nyolc éve vettem az Ikeában virágmintás stencileket, hogy valamire majd jók lesznek. Lám, éppen ezekkel a sablonokkal festettem a virágmintákat. Ugye milyen hasznos tud lenni a zsákmányoló (másképpen nevezve, hörcsög) életmód?;) Itt akril festéket használtam.


Közben persze varrtam is a konyhába ezt-azt, mert a zöldség-gyümölcs kell a dolgos ovis kezek alá.


A kancsó, valamikor régen, egyszerű fehér, zománcozott darab lehetett, amit valaki ormótlan bronz színű(!) festékkel lemázolt. Mi így találtunk rá. Én újra fehérre festettem, kicsit visszacsiszoltam (ez esetben jól jött a sötét alap), majd virág mintával díszítettem.


Részletek még...


Ja, igen! Itt van ez a kis babaruha szekrény még. Ennek levettük az ajtaját és Viki ötlete alapján, kitapétáztam és csipkével díszítettem a belső terét. A fotó nem az igazi... gyönyörű papírt találtam hozzá ugyanis, az meg itt nem-igen látszik.


És végül a kosár, amivel a konyha berendezésére, felcicomázására indultam.:) Legközelebb mutatom a "beköltözős" képeket, az itt lemaradt tűzhellyel és más apróságokkal...


Zöldség ügyben Zelnicének jár a köszönet, az inspirációért, az antikolás mikéntjét, pedig Kata izgalmas blogján találtam. Hála érte...


37 megjegyzés:

 1. Nagyon jó lehet ilyen oviba járni! Igazán ötletes lett minden!

  VálaszTörlés
 2. Fantasztikus! Itthonra is elfogadnánk! :))

  VálaszTörlés
 3. Hogy mennyi szeretet van bennük! Jó ízlés, kreativitás és türelem, de még inkább sok-sok szeretet. :) Gratulálok! :)

  VálaszTörlés
 4. Ismét lélekmelegítőt alkottál! Csodás, kreatív, szeretettel teli.

  VálaszTörlés
 5. Mindig tudsz valami új csodát mutatni! Annyira jó! Amikor gyerekeinknek alkotunk, talán még inkább meglódul a fantáziánk, ugye?

  VálaszTörlés
 6. Varázslatosak a bútorok, csodásak, hangulatosak! A zöldségek hozzá teliatalálat. Sokat dolgoztál velük, de biztos, hogy megérte, már csaka a látvány is amit nekönk adtál belőle.


  Nagyon kíváncsi vagyok arra az óvódai kis kuckóra. Szívesen járnék oda, az biztos!

  VálaszTörlés
 7. Csodaszép lett, gratulálok, nagyon büszke lehetsz magadra! Külön tetszik a "csap" a konyhabútoron :-)

  VálaszTörlés
 8. Hűűűű, ezer dolgot írnék, de inkább rövidre fogom: hatalmas ajándék, hogy ilyen nevelővel, ilyen környezetben bonthatnak szárnyat a gyerkőcök! Annyira jó lenne, ha mindenhol ez lenne a cél, a feladat. Nekem viszont minden bejegyzésed ajándék, Rita! :)

  VálaszTörlés
 9. Rita, ismét ámulatba ejtettél! :-))) Viszont irigy vagyok, nem is saját nevemben, hanem a két kislányoméban....de gyönyörű lenne, ha minden ovisnak ilyen "környezet" jutna! Még előttem van az iskolai mesesarokhoz készített párna, fotel és girland....jajj (egy nagy sóhaj!)...
  Indítani kellene egy mozgalmat :-), ilyen legyen minden ovi és iskola! :-D

  VálaszTörlés
 10. Leányálom, gyerekálom, anyaálom... Bárcsak én is nekilátnék végre ilyesminek...

  VálaszTörlés
 11. Csak ámulok és bámulok! Pedig két éve egy egész nyaralócskát bútoroztam fel SK ebben a stílusban, de azóta nem készült semmi ilyesmiség:( IMÁDOM a lánysarkodat, mesés lett!

  VálaszTörlés
 12. hát ez valami elképesztően gyönyörű lett, csodálatos! micsoda ebédek fognak készülni ebben a konyhában, összefut a számban a nyál :-)) gratulálok, nagyon ügyes vagy!

  VálaszTörlés
 13. Odavagyok érte, úgy ahogy van. Fő kedvenc a "csap". Meg az egész.

  VálaszTörlés
 14. Köszönöm szépen!:) A legtöbb dolog lányok, szándékon és elhatározáson múlik. Sok munka? Talán..., de az öröm ehhez képest, áááá!:)

  VálaszTörlés
 15. Uhhh! Nagggyon jó! Kérek én is időt, mi több, követelek:)))))

  VálaszTörlés
 16. Rita, gyönyörűek lettek!
  Nagyon-nagyon tetszik az egész stílus! Szuper lehet egy ilyen oviba járni :)

  VálaszTörlés
 17. Nem csak a lányom várja, hogy hosszasan is játszhasson a babaszobában, én is elidőznék itt szívesen...

  VálaszTörlés
 18. Megint elvarázsoltál minket, öröm nézni a munkáidat. Igaza van Évinek, ajándék ez is.

  VálaszTörlés
 19. Kedves Rita!
  Nagyon jó ide jönni hozzád! Egy ideje be-be nézek, mert jól esik. Megnyugtat. Szebbé teszi a napomat.
  Köszönöm!

  A napokban fedeztem fel, hogy hol is alkotod ezeket a szépségeket és nagyon meglepődtem, ugyanis Szárligeten gyerekeskedtem, a családom még most is ott él. Mikor hazalátogatok mindig átmegyek öreg-Száron. Mostantól másképp nézem majd...
  Minden jót kívánok Neked és családodnak!

  VálaszTörlés
 20. Aztaaaaa! :)))


  Rita!
  Mi is hasonló festésben törjük a fejünket, megírnád, hogy milyen festékeket (gyártó) használtál?
  Köszönettel! :)

  ui.: kedves barátaink szintén száriak :)))

  VálaszTörlés
 21. Tökéletes. Úgy, ahogy van. És ez még csak az első rész???

  VálaszTörlés
 22. Rita!!! Olyan, de olyan szépek, hogy kívánni sem lehetne szebbeket... Gratulálok!!!!! Gyönyörűek... kész vagyok Tőled!!! ;)))

  VálaszTörlés
 23. Drágák vagytok!

  Shalot!:))

  Era, a lényeg az, hogy olajfesték (ne haragudj, már nem emlékszem pontosan a márkára, valamelyik ismert név...). Kata írja, hogy azért jó, mert puha és lassan szárad. Esetleg olvasd végig az oldalán az antikolásról szóló írását. Érdemes, nagyon alapos és világos.

  A "csap"-ot Viki nyomta a kezembe, amikor az utolsó delikvenst hozta házhoz, pucéran. "Nézd, mit találtam otthon!" - mondta. Hát így lett. Az ötlet, az érdem, az övé!:)

  VálaszTörlés
 24. Hűű, ez igen!:) Ízléses, aprólékos, ötletes és funkcionális, le a kalpaggal!

  VálaszTörlés
 25. Nagy élvezettel olvastam, a blogodba benézni önmagában is élmény.

  VálaszTörlés
 26. Ez vmi szuper! Én igazából horgolás miatt néztem be Hozzád, de ez valami elbűvölően édes! Már nagyon várom a többi fotót!!!! Gratulálok!!!!

  VálaszTörlés
 27. Csodaszépek lettek!Én is szeretnék ilyet:-)

  VálaszTörlés
 28. Gyönyörüek! Meg tudnád mondani, h a virágokat milyen festékkel festetted? Köszönöm.

  VálaszTörlés
 29. elképesztő vagy! gyönyörű!

  VálaszTörlés
 30. Köszönöm újra!:)

  Anita,
  akril festék a Müllerben vettem. (Én csak az alapszíneket esetleg fehéret és feketét, aztán abból szoktam kikeverni, ami csak tetszik. így olcsóbb!)

  VálaszTörlés
 31. bocsánat... ezt ide szerettem volna..:

  Szia!

  Kérlek segíts nekem! Milyen fajta festéket használtál türkizként?

  Pontosan ilyet keresek, de sikertelenül.
  Nagyon szépen köszönöm előre is!

  Üdv: Évi

  VálaszTörlés
 32. szia,

  engem is a türkiz festék érdekelne, hol lehet ilyet találni??
  meseszép lett a kiskonyha!

  VálaszTörlés

szentpyr@gmail.com